Przystawki na Święta Wielkanocne - Stół Wielkanocny

Przystawki na Święta Wielkanocne - Stół Wielkanocny Przystawki na Święta Wielkanocne - Stół Wielkanocny

Jeśli planujesz na Wielkanoc jakąkolwiek sałatkę czy pastę jajeczną, wystarczy ułożyć łyżkę takiej pasty na przepołowionym jajku i udekorować rzeżuchą czy rzodkiewką, by uzyskać ładnie podane danie. Taką pastą czy sałatką możesz też nadziewać ruloniki z szynki – wystarczy nałożyć trochę farszu na środek i zawinąć. W wersji wegetariańskiej można tak zawijać plastry cukinii czy gruby szczypior.

Jajka faszerowane – przystawka na wielkanocny stół

Wbrew pozorom jajka faszerowane nie wymagają aż tak dużo zachodu. Tak może się wydawać, bo prezentują się zjawiskowo. Wystarczy jednak precyzja przy otwieraniu jajek ugotowanych na twardo. Po uzyskaniu połówek skorupek, nadziej je pastą zrobioną z pozostałych jajek, szczypiorku czy innych dodatków. Może to być dowolna jajeczno-ziemniaczana sałatka. Jeśli masz czas, możesz podsmażyć połówki jajek na maśle, by na wierzchu utworzyła się apetyczna skorupka.

Oryginalne przystawki na Wielkanoc

Jeśli Wielkanoc ma mieć lżejszy charakter, można zastąpić duże ilości majonezu twarożkiem. Z pumpernikla, twarożku i past warzywnych czy szczypiorku i rzeżuchy da się zrobić przekładaniec, który można podać jako warzywny tort lub pokroić na koreczki. Z ciemnego chleba z twarożkiem i pokrojonymi jajkami można też robić mini-kanapeczki idealne do przegryzania przez całe wielkanocne śniadanie.

Komentarze