Najlepsze niskokaloryczne dodatki do obiadów - pomysły na zdrowy obiad

Najlepsze niskokaloryczne dodatki do obiadów - pomysły na zdrowy obiad Najlepsze niskokaloryczne dodatki do obiadów - pomysły na zdrowy obiad

Obiad jest ważnym posiłkiem w czasie dnia. Pozwala on na pewną regenerację pokładów energii w organizmie, daje siłę na resztę dnia i sprawia, że jesteśmy w stanie prawidłowo funkcjonować. Niskokaloryczne dodatki do obiadu lub po prostu niskokaloryczny obiad wielu z nas kojarzyć się może z czasochłonnych gotowaniem, które niestety czasami okazuje się zbyt skomplikowane i mało rewelacyjne w smaku. Warto jednak uzmysłowić sobie, że obiad o obniżonej zawartości tłuszczy wcale nie musi być nudny i niesmaczny. Wystarczy parę prostych trików, by ze zwykłego posiłku uczynić ten niskokaloryczny! Oto kilka wskazówek.

Proste zamiany

By uzyskać aspekt niskokaloryczności czasami wystarczy zamienić frytki czy też ziemianki na kaszę lub ryż. Te proste zmiany, są w stanie wyeliminować produkty, które są niekiedy zbyt kaloryczne. Jeżeli więc zastanawiasz się, co może być doskonałym zamiennikiem tradycyjnych polskich ziemniaków z koperkiem i cebulką, postaw na ryż gotowany z marchewką, jest to nie tylko połączenie zdrowe i niskokaloryczne ale i obłędnie smaczne.

Bukiety warzyw

Zamiast buraczków z majonezem czy mizerii przepełnionej śmietaną, postaw na bukiet warzyw gotowanych na parze lub zieloną sałatę np. z jajkiem. Do warzyw, które posiadają bardzo mało kalorii, zaliczyć można: cukinię, ogórka, rzodkiewkę, selera naciowego, marchewkę, zielone szparagi, zielona paprykę, kalafiora, pora, szpinak, czy też brokuł. Kolejna zmianą, jaką możesz wypróbować w swojej kuchni, jest całkowite wyeliminowanie z niej śmietany i majonezu. Produkty te można zastąpić zwykłym jogurtem naturalnym. Do sałatek i mizerii poleca się używanie gęstego jogurtu, najczęściej w typie greckim, natomiast do sosów czy zup może to być zwykły mniej zagęszczony jogurt lub mleczko kokosowe.

Orzeźwiający dodatek

Najczęstszym błędem popełnianym w czasie spożywania obiadu jest zły dobór napoju. Zazwyczaj wybieramy napoje typu coca – cola, pepsi czy napój owocowy. W takich produktach mamy do czynienia z ogromną ilością węglowodanów i szkodliwych składników, które mogą prowadzić nie tylko do wzrostu masy ciała, ale i pogorszenia się samopoczucia czy wystąpienia różnych alergii pokarmowych. Warto więc wybrać niskokaloryczny wariant napoju i postawić na wodę. Jeżeli przeszkadza Wam to, że woda jest napojem pozbawionym smaku i zapachu, można dodać do niej plasterki cytryny, listki mięty, zamrożone owoce czy odrobinę domowego soku np. z malin.

Kurczak nie musi być nudny

Przyrządzanie kurczaka nie zawsze musi być nudne. Niskokaloryczność drobiu nie jest tajemnicą, jednak pomysłów na wykorzystanie kurczaka wydaje się być mało. Mięso to można przegotować na wiele sposobów, od upieczenia go w całości w piekarniku, po przyrządzenie indyjskiej potrawy z kurczakiem w roli głównej, roladek drobiowych z warzywnym wypełnieniem, kurczaka po tajsku, kurczaka z ryżem czy po prostu zdrowego kebabu z mięsem z kurczaka i bukietem zielonych warzyw w pełnoziarnistej picie. Jeżeli jednak szukasz godnego zamiennika kurczaka, to może nim być mięso z indyka, które także jest produktem niekalorycznym, pożywnym i zdrowym.

Komentarze