Jaka rasa bydła mięsnego jest najlepsza?
Każda z odmian bydła mięsnego ma swoje wady i zalety. Poszczególne gatunki różnią się między sobą kalibrem, tempem wzrostu, okresem dojrzewania czy wymaganiami pokarmowymi. Są takie o których z pewnością słyszeliśmy, o innych natomiast być może nigdy. Jest to ciekawy temat, który z pewnością warto poznać.
Rasa Limousine pochodzi z Francji. Jest to jedna z najpopularniejszych ras bydła mięsnego. Zwierzęta tej rasy charakteryzują się sporym umięśnieniem oraz wysokimi walorami kulinarnymi chudego mięsa. Zaletą tego gatunku jest też umiejętność przystosowania się do odmiennych warunków środowiskowych.
Kolejną rasą jest również francuski gatunek Charolaise. Ta odmiana jest uznawana również za jedną z najlepszych na świecie. Jest największa pod względem kalibru oraz masy ciała. Rasa ta zapewnia mięso o niskiej zawartości tłuszczu oraz znana jest z dobrego smaku mięsa.
Aberdeen Angus jest rasą bydła mięsnego wywodzącą się ze Szkocji. Należy do krów mięsnych małego kalibru. Jest uznawana przez wielu za najlepszą rasę bydła mięsnego, ze względu na to, że właśnie z niej pozyskuje się najlepszej jakości wołowinę. Aberdeen Angus jest doceniana za wysoką jakość mięsa oraz jego wartości odżywcze. Rasa ta słynie z dużej żywotności. Dobrze przystosowują się do różnych warunków atmosferycznych. Przy tym są łagodne oraz odporne na wszelkiego rodzaju choroby. Ma też korzystny dzienny przyrost masy ciała. Mięso tych krów jest delikatne oraz soczyste, co sprawia, że ma wielu fanów.
Wiele gatunków bydła mięsnego jest dostępnych na rynku. W związku z tym warto samemu zaczerpnąć wiedzy i poznać te, które będą nam odpowiadać.