Coraz trudniej dobrać potrawy na tradycyjne polskie święta. Każdy jest na coś uczulony lub czegoś nie je – z przekonania lub dla zdrowia. Co w takim razie zrobić na Święta Wielkanocne do jedzenia, by pogodzić wszystkich?
Można mieć nawet tradycyjne ciasto bez składników takich jak mleko czy jajka. Takich przepisów na babki i serniki jest całkiem sporo. Bezpiecznym wyborem będzie piernik. Za pomocą różnych konfitur i przypraw możńa dowolnie modyfikować jego smak. Również tarty to ciasta, które łączą nowoczesność z klasyką – są podobne do mazurków, ale można do nich dodać wiele ciekawych dodatków.
Co zrobić na Wielkanoc? Zupę!
Uniwersalna potrawa wielkanocna to zupa. Żurek można podać bez dodatków, a na stole położyć miseczkę z kiełbasą czy jajkami – każdy włoży ich do zupy tyle, ile będzie chciał. Większość tradycyjnych zup da się zrobić w wersji z mięsem lub bez, więc nikt nie powinien martwić się tego dnia swoją dietą. W niektórych domach w Święta robi się barszcz biały. W innych ogórkową lub chrzanową. Zupy są lekkie i rozgrzewają, więc świetnie nadają się na sycące śniadanie dla każdego.
Jakie zrobić na Wielkanoc dania główne?
Pasztety smakują wyśmienicie zarówno w wersji mięsnej, jak i bez mięsa – z marchewką czy soczewicą. Bardzo proste są dania z jajkami. Jeśli ma to być pasta, wystarczy je przetrzeć z majonezem i szczypiorkiem czy innymi warzywami. Do sałatki – pokroić razem z warzywami, które są w lodówce. Jeśli nie wiadomo, co jedzą goście, można postawić na dużo kolorowych, warzywnych dodatków, takich jak rzodkiewka czy rzeżucha – każdy sam skomponuje sobie kanapki.