Co zrobić na święta Wielkanocne?

Co zrobić na święta Wielkanocne? Co zrobić na święta Wielkanocne?

Coraz trudniej dobrać potrawy na tradycyjne polskie święta. Każdy jest na coś uczulony lub czegoś nie je – z przekonania lub dla zdrowia.  Co w takim razie zrobić na Święta Wielkanocne do jedzenia, by pogodzić wszystkich?

Można mieć nawet tradycyjne ciasto bez składników takich jak mleko czy jajka. Takich przepisów na babki i serniki jest całkiem sporo. Bezpiecznym wyborem będzie piernik. Za pomocą różnych konfitur i przypraw możńa dowolnie modyfikować jego smak. Również tarty to ciasta, które łączą nowoczesność z klasyką – są podobne do mazurków, ale można do nich dodać wiele ciekawych dodatków.

Co zrobić na Wielkanoc? Zupę!

Uniwersalna potrawa wielkanocna to zupa. Żurek można podać bez dodatków, a na stole położyć miseczkę z kiełbasą czy jajkami – każdy włoży ich do zupy tyle, ile będzie chciał. Większość tradycyjnych zup da się zrobić w wersji z mięsem lub bez, więc nikt nie powinien martwić się tego dnia swoją dietą. W niektórych domach w Święta robi się barszcz biały. W innych ogórkową lub chrzanową. Zupy są lekkie i rozgrzewają, więc świetnie nadają się na sycące śniadanie dla każdego.

Jakie zrobić na Wielkanoc dania główne?

Pasztety smakują wyśmienicie zarówno w wersji mięsnej, jak i bez mięsa – z marchewką czy soczewicą. Bardzo proste są dania z jajkami. Jeśli ma to być pasta, wystarczy je przetrzeć z majonezem i szczypiorkiem czy innymi warzywami. Do sałatki – pokroić razem z warzywami, które są w lodówce. Jeśli nie wiadomo, co jedzą goście, można postawić na dużo kolorowych, warzywnych dodatków, takich jak rzodkiewka czy rzeżucha – każdy sam skomponuje sobie kanapki.

Komentarze