Jakie potrawy na Święta Wielkanocne?

Jakie potrawy na Święta Wielkanocne? Jakie potrawy na Święta Wielkanocne?

Z reklam płynie coraz więcej różnych inspiracji i porad na świąteczne potrawy wielkanocne. Media zachęcają do eksperymentów. Jakie potrawy na Święta Wielkanocne są jednak najbardziej tradycyjne?

Zupa – idealna potrawa na wielkanocny stół

Zupy są sycące, niedrogie w przygotowaniu, rozgrzewające i niskokaloryczne. Czego chcieć więcej? W czasie Wielkanocy tradycyjnie podawaną zupą jest żurek. Jego rodzaj zależy już od fantazji i upodobań kucharza. Może to być:

  • żurek na zakwasie,

  • żurek w chrupiącym chlebie,
  • żurek z chrzanem,
  • barszcz biały.

Do tego warto dodać białą kiełbasę i jajko na twardo. Niezależnie od wybranej wersji, obowiązuje jedna zasada: żurek wielkanocny nigdy z proszku. Lepiej zrobić najprostszą wersję zupy, niż żurek w chlebie czy z chrzanem, ale na bazie mało smacznego „gotowca”.

Jakie mięsa na Święta Wielkanocne?

Jeśli chodzi o mięsne potrawy na wielkanocny stół, to nie wymagają zbyt wiele zachodu. W zupełności wystarczy deska wędlin na zimno. Niektórzy jedzą tego dnia gotowaną lub smażoną białą kiełbasę. Żadna z tych przekąsek nie jest trudna do zrobienia. Do tego oczywiście dodatki – chrzan i majonez.

Potrawy z jajek na wielkanocny stół

Przygotowywanie jajecznych potraw nie powinno znudzić. Można tworzyć różne warianty past rybnych czy jajecznych. Do tego sałatki na bazie jajka i ulubionych dodatków i jajka faszerowane. Przy braku czasu w zupełności wystarczy zwykłe jajko na twardo z majonezem. Wystarczy przekroić je na pół, udekorować łyżką majonezu i szczypiorkiem lub rzodkiewką, by stworzyć szybką deskę przekąsek.

Które ciasta na Wielkanoc?

Sklepy i cukiernie kuszą dziesiątkami rodzajów gotowych ciast i miksów do ich robienia. Tego dnia warto zrobić ciasto samemu, nawet, jeśli najprostsze. Tradycyjna babka nie zajmie dużo czasu. Można zrobić ucieraną, marmurkową lub czekoladową – wariantów jest wiele. Od czasu do czasu można też zdecydować się na mazurek. Wymaga sporo pracy, ale zachwyca efektem.

Komentarze